Cienkie, puszyste czy bezglutenowe? Poznaj sekret ciasta do pizzy

Pizza jest daniem chętnie spożywanym przez Polaków. Pyszne ciasto z mnóstwem składników – oto tajemnica popularności tego włoskiego specjału. Jednak coraz częściej odchodzi się od klasycznych receptur, bowiem pizzerie serwują nie tylko idealnie cienkie ciasto, ale również grube czy bezglutenowe. Które z nich jest najlepsze?

Jak pokazuje raport „Talerz Polaka 2015” przygotowany przez PizzaPortal.pl, Polacy najchętniej zamawiają pizzę. Wśród lokali cieszących się sporą popularnością wymienić można m.in. pizzerię Gruby Benek, która serwuje przede wszystkim pizzę na cienkim cieście. Polacy nie ograniczają się jednak do klasyki, bowiem często stawiają na pizzę amerykańską oraz wiele innych.

Pizza na cienkim cieście – włoska klasyka

Większość pizzerii, takich jak Gruby Benek czy Da Grasso swoje menu opiera na włoskiej klasyce. Dlatego w ofercie dostępna jest przede wszystkim pizza na cienkim cieście. Przyrządzane w oparciu o tradycyjną recepturę, jest miękkie w środku i chrupiące na wierzchu. To zasługa nie tylko sprawdzonego przepisu, ale również odpowiedniej mąki typu włoskiego (typ 0) oraz właściwego sposobu przygotowania ciasta.

Jeżeli masz ochotę na prawdziwą włoską pizzę, wybierz tę na cienkim cieście. Dobrze przygotowane nie będzie twarde i suche, lecz delikatnie wilgotne. Nie nasiąknie również sosem pomidorowym, dzięki czemu zachowa odpowiednią konsystencję.

Pizza na grubym cieście – ukłon w stronę Ameryki

Sporą popularnością cieszy się pizza na grubym cieście, którą uważa się za kulinarny wynalazek Amerykanów. Jako że Polacy lubią się najeść do syta, pizza na puszystym i kilkucentymetrowym cieście jest idealna. W tym przypadku nie ma jednak co oczekiwać chrupkości, ponieważ placek jest przede wszystkim bardzo miękki.

Pizza na grubym cieście jest sycąca i wyborna, ale smak poszczególnych składników może zostać zdominowany i przytłoczony przez…. ciasto. Warto jednak skosztować, by przekonać się, czy taki wariant pizzy przypadnie do gustu.

Pizza na cieście bezglutenowym – krok w stronę trendów

Pizza na cieście bezglutenowym niewiele ma wspólnego z włoską tradycją. Stanowi jednak krok w stronę aktualnie obowiązujących trendów, będąc jednocześnie wyjściem naprzeciw oczekiwań osób, które z powodów zdrowotnych nie mogą jeść produktów zawierających gluten.

Ciasto bezglutenowe powstaje w oparciu o różne receptury, które wykorzystują m.in. mąkę kukurydzianą z domieszką mąki ryżowej. Dzięki temu osoby cierpiące na celiakię oraz nietolerujące glutenu mogą cieszyć się wyjątkowym smakiem nieco zmodyfikowanego włoskiej potrawy.

Dowolną pizzę zamówisz online – z dowozem

Chcesz poznać smak oryginalnej pizzy włoskiej? A może masz ochotę skosztować pizzy w wersji amerykańskiej lub bezglutenowej? Wcale nie musisz odwiedzać kolejno wszystkich pizzerii – wystarczy, że skorzystasz z internetowego serwisu gastronomicznego i zamówisz wybraną pizzę online z dostawą pod wskazany adres. Podając swoją lokalizację, otrzymasz informację zwrotną o najbliższych pizzeriach (np. Gruby Benek, Da Grasso, Biesiadowo), które serwują pizzę na cienkim, grubym czy bezglutenowym cieście.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Wpisz swoje imię