Czym jest nietolerancja laktozy?

nietolerancja laktozy

Nietolerancja laktozy nie jest równoznaczna z alergią pokarmową. Nietolerancja laktozy to nadwrażliwość pokarmowa, która wynika z niedostatecznego trawienia laktozy – dwucukru, który obecny jest w niektórych produktach mlecznych. Organizm osoby wykazującej nietolerancję niedostatecznie produkuje (lub w ogóle) laktazę, czyli enzym, którego zadaniem jest właśnie trawienie laktozy.

Nadwrażliwość pokarmowa to jednak nie to samo, co alergia pokarmowa. W przypadku alergii do czynienia mamy z nieprawidłową reakcją układu immunologicznego, w odpowiedzi na kontakt z określonym alergenem, czyli substancją uczulającą. Mimo że objawy nietolerancji laktozy mogą być podobne, jak w przypadku alergii, nie będą one wynikiem działania naszego układu odpornościowego.

Trzy rodzaje nietolerancji

W kontekście nietolerancji laktozy mówić możemy o trzech jej rodzajach. Nietolerancja wrodzona występuje bardzo rzadko. W tym przypadku już od urodzenia organizm nie produkuje enzymu laktazy. U osób dorosłych ujawnić może się nietolerancja pierwotna, której cechą charakterystyczną jest przede wszystkim znaczny niedobór laktazy, dziedziczony genetycznie. W wyniku stosowania antybiotyków lub niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ) pojawić może się natomiast nietolerancja wtórna, czyli nabyta. Jest ona skutkiem zniszczenia błony śluzowej jelit przyjmowanymi lekami i ma zwykle przejściową formę. Charakter utrwalony nietolerancja nabyta może zyskać przez przewlekłe choroby jelitowo-żołądkowe.

Jak objawia się nietolerancja laktozy?

Objawy nietolerancji są podobne do objawów wielu innych dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Jako że występują zazwyczaj po kilku, a nawet kilkunastu godzinach od spożycia produktu mlecznego, bardzo często nie są kojarzone w pierwszej kolejności z nietolerancją laktozy. Stopień nasilenia objawów zależny jest głównie od ilości przyjętej laktozy oraz poziomu niedoboru laktazy.

Nietolerancja laktozy przejawia się przede wszystkim poprzez biegunki, nadmierne gromadzenie się gazów, wzdęcia, bóle brzucha i kolki. Pojawić mogą się także nudności i wymioty.

Leczenie nietolerancji laktozy

To przede wszystkim ścisłe stosowanie diety eliminacyjnej – bezlaktozowej, oznaczającej rezygnację ze spożywania produktów mlecznych – głównie świeżego mleka, maślanki, śmietany, kremów, lodów, tortów, czekolady, budyniu, majonezu czy naleśników. Jest to jednak dieta niekorzystna dla dzieci, ponieważ pozbawia je niezbędnego dla ich rozwoju wapnia – niedobór tego składnika może zaś prowadzić do rozwoju m.in. krzywicy, osteoporozy czy nadczynności przytarczyc.

Często jednak dzieci nietolerujące laktozy dobrze radzą sobie z kwaśnym mlekiem, kefirami i jogurtami, które w procesie fermentacji wytwarzają laktazę. W umiarkowanych ilościach dopuszczalne jest również spożywanie żółtego sera, kwaśnego sera białego czy przetworów na bazie mleka sojowego. Wapń uzupełniać można także rybami, warzywami strączkowymi czy orzechami i migdałami. Sprawdzą się również suplementy diety, takie jak Latopic, działające podobnie jak laktaza i wspomagające trawienie laktozy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Wpisz swoje imię