Egzotyczne owoce – nieocenione źródło witamin i oryginalnego smaku!

Egzotyczne owoce

O roli owoców w diecie można opowiadać godzinami. Faktem jest, iż są one obok warzyw głównym źródłem witamin – w tym antyoksydantów – a dużo łatwiej „przemycić” je do diety dzieci, które często nie przepadają za smakiem niezwykle wartościowych pod względem odżywczym brokułów czy szpinaku. Nie trzeba jednak od razu załamywać rąk, bowiem niektóre egzotyczne owoce mają podobne właściwości prozdrowotne, a przy tym są współcześnie ogólnodostępne i niedrogie. Naturalnie warto spożywać również owoce sezonowe, pochodzące z krajowych upraw, niemniej jednak właściwości niektórych egzotycznych gatunków są unikalne.   

Jak wyglądają i w jaki sposób najlepiej jeść mniej znane egzotyczne owoce? Oto krótkie zestawienie najciekawszych gatunków.

Tamarillo to owoc pochodzący z rejonów Ameryki Południowej. Uprawia się go też w Nowej Zelandii. Przed spożyciem nie trzeba owocu obierać, ale konieczne jest zalanie wrzątkiem. Tamarillo przypomina dojrzały pomidor – podobnie też smakuje, choć ma także gorzko – ostrą nutę. Wykorzystuje się je zwłaszcza przy robieniu przetworów, jak soki, dżemy, kompoty, konfitury, można spożywać je na kanapkach. To owoce bogate w witaminę E, a w 100 gramach jest zaledwie 33 kcal.

Egzotyczne owoce

Passiflora, czyli inaczej męczennica jadalna to owoc tropikalny wywodzący się z Brazylii. Jest uprawiana również na terenach Australii i Nowej Zelandii a nawet na Hawajach. Charakteryzuje są specyficzna konsystencja. Spożywa się jedynie miąższ (najlepiej łyżeczką), lekko galaretowaty i obfitujący w pestki (podobnie jak w kiwi). Smak jest bardzo słodki – jednak należy uważać, by owoc był dojrzały, a nie za bardzo miękki. Passiflora jest dość wysokokaloryczna ( 90 kcal/100 g), dobrze komponuje się z deserami lodowymi oraz koktajlami.

Passiflora

Kiwano bywa nazywane zarówno rogatym ogórkiem jak i rogatym melonem. Zabawne miano zawdzięcza osobliwemu kształtowi. Pierwotnym miejscem jego pochodzenia jest pustynia Kalahari, ale współczesne uprawy są ulokowane w innych rejonach Afryki, a także w Izraelu oraz Nowej Zelandii. Miąższ kiwano istotnie przypomina wyglądem ogórek, natomiast smak jest lekko kwaśny i bardzo orzeźwiający.Kiwano zawiera tylko 22 kcal/100 g, a kupując owoce warto wybierać te ciemnożółte.

Kiwano

Mango stanowi jeden z bardziej popularnych owoców egzotycznych. Może być wykorzystywany zarówno do deserów, jak i w wersji wytrawnej. Jego intensywny i słodki, ale równocześnie świeży smak stanowi ciekawe uzupełnienie sałatek, drinków czy ciast. Techniki obierania owocu z dużą pestką i stosunkowo grubą skórką są różne. Soczysty miąższ kryje w sobie znaczne ilości witamin młodości (A, C, E), witaminę B, a także minerały takie jak miedź, magnez i potas. Mango może wspomagać również odchudzanie, zawiera sporo błonnika i jest owocem niskokalorycznym(ok. 60 kcal w 100 gramach). Niewiele osób wie, że masło z pestek mango może być wykorzystywane w kosmetycznych celach, ponieważ doskonale chroni przed promieniowaniem UV.

mango

Dostępność egzotycznych owoców jest obecnie znacznie większa niż kiedyś. Powyższe gatunki przestały być dobrami luksusowymi mimo, iż trzeba je sprowadzać z daleka. Dzieje się tak ze względu na rozwój gospodarki globalnej, ale i technologii logistycznych pozwalających nie tylko na szybszy transport, lepsze warunki przechowywania oraz optymalną opiekę pośredników nad ładunkiem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Wpisz swoje imię