Leczo i langosz – dwa popularne dania kuchni węgierskiej

Kuchnia Węgier należy do grona kuchni środkowoeuropejskich. Bazuje na mięsie, sezonowych warzywach (w szczególności paprykach), chlebie oraz przyprawie, jaką jest czerwona papryka w proszku, głównie słodkiej.

Tradycyjne węgierskie leczo

Leczo to węgierska potrawa, znana również w Polsce, Czechach, na Słowacji, Ukrainie czy w Niemczech, będąca rodzajem ragout warzywnego z pomidorów i świeżej papryki duszonych na smalcu z dodatkiem wędzonej słoniny i z podsmażoną cebulą, przyprawionych papryką w proszku. Składniki niezbędne do wykonania tradycyjnego leczo to:

  • 1 kg pomidorów,
  • 200 g kiełbasy,
  • 3 papryki (czerwone, żółta oraz zielona),
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz.

Do dużego garnka wkładamy smalec, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę oraz rozgnieciony czosnek i smażymy przez około 7 minut. Wsypujemy pokrojone w identyczny sposób papryki i, co chwilę mieszając, smażymy przez 3 minuty. Doprawiamy słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Dodajemy obrane, pokrojone w kostkę, pozbawione nasion pomidory, gotujemy przez 15 minut pod uchyloną pokrywą, regularnie mieszając. Na koniec wlewamy koncentrat pomidorowy. Leczo najlepiej smakować będzie z pieczywem, ziemniakami lub ulubionym gatunkiem kaszy. Przyrządzić można je także w wersji wegetariańskiej.

Zobacz też inne przepisy na leczo:
https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/jednogarnkowe/leczo

Langosze – kultowe węgierskie placki drożdżowe

Poza leczem, drugim z dań charakterystycznych dla kuchni węgierskiej są langosze, czyli placki drożdżowe serwowane z różnymi dodatkami – śmietaną, tartym serem, rozgniecionym czosnkiem lub posiekaną w kostkę dymką.

Do ich zrobienia potrzebować będziemy:

  • 400 ml ciepłego mleka,
  • 400 g mąki,
  • 2 ziemniaków
  • 30 g drożdży,
  • 3 łyżeczek oleju,
  • 1 łyżeczki cukru,
  • ½ kostki masła
  • czosnku,
  • natki pietruszki,
  • tartego żółtego sera,
  • soli,
  • pieprzu.

Drożdże rozpuszczamy w 100 ml ciepłego mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut. Ziemniaki gotujemy i mielimy. Wsypujemy mąkę do miski, robimy w środku zagłębienie i wlewamy do niego drożdże z mlekiem, a następnie ziemniaki oraz olej. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dolewając mleko. Solimy, wyrabiamy ponownie, posypujemy mąką, owijamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę. W międzyczasie przyrządzamy masło, z którym będziemy serwowali langosze, łącząc ze sobą ½ kostki masła, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Następnie przechodzimy do smażenia – na patelnię wylewamy olej na wysokość około 6 cm. Z wyrośniętego ciasta formujemy cienkie placki i smażymy je z obu stron, do uzyskania złotego koloru.

Langosze przyrządzić można również w wersji na słodko. Wówczas do ciasta dodaje się 1 łyżkę cukru oraz cukier wanilinowy. Danie to serwuje się z bitą śmietaną, owocowym sosem, na przykład truskawkami czy jogurtem i świeżymi owocami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Wpisz swoje imię