Kuchnia Węgier należy do grona kuchni środkowoeuropejskich. Bazuje na mięsie, sezonowych warzywach (w szczególności paprykach), chlebie oraz przyprawie, jaką jest czerwona papryka w proszku, głównie słodkiej.
Tradycyjne węgierskie leczo
Leczo to węgierska potrawa, znana również w Polsce, Czechach, na Słowacji, Ukrainie czy w Niemczech, będąca rodzajem ragout warzywnego z pomidorów i świeżej papryki duszonych na smalcu z dodatkiem wędzonej słoniny i z podsmażoną cebulą, przyprawionych papryką w proszku. Składniki niezbędne do wykonania tradycyjnego leczo to:
- 1 kg pomidorów,
- 200 g kiełbasy,
- 3 papryki (czerwone, żółta oraz zielona),
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- sól,
- pieprz.
Do dużego garnka wkładamy smalec, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę oraz rozgnieciony czosnek i smażymy przez około 7 minut. Wsypujemy pokrojone w identyczny sposób papryki i, co chwilę mieszając, smażymy przez 3 minuty. Doprawiamy słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Dodajemy obrane, pokrojone w kostkę, pozbawione nasion pomidory, gotujemy przez 15 minut pod uchyloną pokrywą, regularnie mieszając. Na koniec wlewamy koncentrat pomidorowy. Leczo najlepiej smakować będzie z pieczywem, ziemniakami lub ulubionym gatunkiem kaszy. Przyrządzić można je także w wersji wegetariańskiej.
Zobacz też inne przepisy na leczo:
https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/jednogarnkowe/leczo
Langosze – kultowe węgierskie placki drożdżowe
Poza leczem, drugim z dań charakterystycznych dla kuchni węgierskiej są langosze, czyli placki drożdżowe serwowane z różnymi dodatkami – śmietaną, tartym serem, rozgniecionym czosnkiem lub posiekaną w kostkę dymką.
Do ich zrobienia potrzebować będziemy:
- 400 ml ciepłego mleka,
- 400 g mąki,
- 2 ziemniaków
- 30 g drożdży,
- 3 łyżeczek oleju,
- 1 łyżeczki cukru,
- ½ kostki masła
- czosnku,
- natki pietruszki,
- tartego żółtego sera,
- soli,
- pieprzu.
Drożdże rozpuszczamy w 100 ml ciepłego mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut. Ziemniaki gotujemy i mielimy. Wsypujemy mąkę do miski, robimy w środku zagłębienie i wlewamy do niego drożdże z mlekiem, a następnie ziemniaki oraz olej. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dolewając mleko. Solimy, wyrabiamy ponownie, posypujemy mąką, owijamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę. W międzyczasie przyrządzamy masło, z którym będziemy serwowali langosze, łącząc ze sobą ½ kostki masła, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Następnie przechodzimy do smażenia – na patelnię wylewamy olej na wysokość około 6 cm. Z wyrośniętego ciasta formujemy cienkie placki i smażymy je z obu stron, do uzyskania złotego koloru.
Langosze przyrządzić można również w wersji na słodko. Wówczas do ciasta dodaje się 1 łyżkę cukru oraz cukier wanilinowy. Danie to serwuje się z bitą śmietaną, owocowym sosem, na przykład truskawkami czy jogurtem i świeżymi owocami.