Obiad w śródziemnomorskim stylu? Postaw na kofty i sałatkę grecką!

salatka grecka

Z całą pewnością zgodzisz się ze stwierdzeniem, że nie ma nic gorszego niż kuchenna rutyna. Przygotowywanie wciąż tych samych dań, niezależnie od tego jak bardzo smacznych i wykwintnych, w pewnym momencie zabija całą radość, jaka płynie z gotowania. Kiedy przyrządzanie posiłków robi się nudne, ochota na przebywanie w kuchni całkowicie zanika. Od tej pory nie jest to przyjemność, a przykry obowiązek… Na tej sytuacji wszyscy tracą – zarówno Ty, jak i Twoi bliscy.

Prawda bowiem jest taka, że najlepiej wychodzą i najpyszniej smakują te potrawy, w których wykonanie wkładasz serce i zaangażowanie. Recepta na wyeliminowanie kuchennego marazmu jest jedna – poszerzaj kulinarne horyzonty! Nie daj się monotonii, eksperymentuj, odkrywaj nowe smaki i twórz absolutnie wyjątkowe dania z produktów, które tak naprawdę doskonale znasz, których być może używasz na co dzień. Przekonaj się, że odpowiednie połączenia potrafią zdziałać cuda i wprawić podniebienie w zachwyt!

Mięso mielone… z grilla?!

Mięso mielone zna każdy z nas. Jest ono wyjątkowo popularne, lubiane i uniwersalne, bowiem stanowi podstawę bardzo wielu dań. Spaghetti, kotlety mielone, tatar, gołąbki, pulpety. To zaledwie kilka przykładów dań, w których mięso mielone gra pierwsze skrzypce. Najczęściej jednak jest po prostu smażone, gotowane, duszone lub, jak w przypadku tatara, surowe. Jeśli mięso mielone grillowane stanowi dla Ciebie swego rodzaju nowość, na pewno wprowadzi do Twojej kuchni powiew świeżości. Doskonała propozycja na dziś to kofty z sałatką grecką. Co to takiego?

Kofty to nic innego jak szaszłyki z mięsa mielonego, uformowane i nabite na metalowy bądź drewniany patyczek. Najlepiej podsmażać je na specjalnej patelni grillowej, ale jeśli takiej nie posiadasz, możesz oczywiście wykorzystać zwykłą patelnię. Kofty możesz przygotować samodzielnie lub kupić opakowanie już uformowanego i odpowiednio przyprawionego mięsa. Kofty nie powinny być zbyt mocno spieczone, bo zrobią się twarde. Najpierw skrop mięso oliwą z oliwek i obsmaż delikatnie (maksymalnie 2 minuty na każdej stronie), a następnie podduś przez kilka minut pod przykryciem. Kofty możesz serwować z bardzo wieloma dodatkami, ale szczególnie świetnie wypadną w towarzystwie świeżej sałatki, jak na przykład sałatka grecka.

Sałatka wiejska?

My znamy ją pod nazwą sałatki greckiej, ale w Grecji choriatiki salata oznacza tyle co „sałatka wiejska”. Jest ona jedną z najsmaczniejszych, najbardziej rozpoznawalnych sałatek na całym świecie, natomiast w swoim rodzimym kraju uznawana jest za tradycyjną potrawę kuchni greckiej. Charakterystyczną cechą sałatki greckiej jest to, że warzywa, które ją tworzą, pokrojone są na dość grube kawałki. Składnikiem, którego nie może zabraknąć w sałatce, jest ser feta. Jak przygotować sałatkę grecką?

Sekret sałatki tkwi w jej prostocie, bowiem składa się ona z zaledwie kilku składników, które wszyscy doskonale znamy. Są to: pomidory, ogórek, zielona papryka, oliwki, czerwona cebula, ser feta i przyprawy takie jak oregano, sól oraz pieprz (prosty i szybki przepis znajdziesz TUTAJ). Wszystkie warzywa musisz pokroić i wymieszać. Na gotową sałatkę wyłóż odrobinę sera feta (pokrojonego w kostkę lub plastry) i oprósz przyprawami. Tak przygotowaną sałatkę serwuj wraz z koftami. To ciekawe i smaczne danie możesz podać zarówno podczas obiadu, kolacji czy w czasie przyjęcia – goście z pewnością będą nim wprost oczarowani i poproszą Cię o przepis!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Wpisz swoje imię