Orzechy macadamia – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

orzechy macadamia

Obecność tłuszczy w diecie jest niezwykle istotna. Pomagają one nie tylko chronić organizm i usprawniać jego funkcjonowanie, ale też przyswajać wiele witamin (m.in. witaminę A czy D) oraz minerałów. Doskonałym źródłem kwasów omega-3 i omega-6 są również ryby morskie, jak i orzechy macadamia. O tym, czym charakteryzuje się ten produkt oraz jakie ma wartości odżywcze informujemy w dalszej części tekstu.

Orzechy macadamia są owocem drzewa o tej samej nazwie rosnącego w regionach Australii oraz Ameryki. To wiecznie zielomy gatunek rośliny o drobnych kwiatostanach. Orzechy można spożywać w formie bakalii, pozyskiwany jest z nich też olej. Walory dietetyczne w każdym wypadku są niezwykłe, mimo ogromnej kaloryczności, wynoszącej ponad 700 kcal w 100 gramach produktu. Orzechy zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, a także witaminy z grupy B, witaminę E oraz imponujące ilości łatwego do przyswojenia białka. Z tego względu często są wybierane jako składnik potraw wegetariańskich.

Na rynku przeważają przetworzone już produkty, ponieważ orzechy macadamia mają tendencje do szybkiego ciemnienia. Charakteryzuje je unikalny, nieco kremowy posmak. Z powodzeniem mogą stanowić składnik deserów, ale i sałatek. Ich właściwości zdrowotne sprowadzają się do działania antyoksydacyjnego. To niebagatelna zaleta, ponieważ współcześnie jesteśmy zewsząd narażeni na negatywne skutki kumulowania wolnych rodników oraz toksyn w organizmie.

Orzechy macadamia wartości odżywcze

Dzięki włączeniu do diety orzechów można uregulować przemianę materii, a także uzupełnić poziom żelaza we krwi. Z tego względu dodatek orzechów do potraw zaleca się osobom zagrożonym niedokrwistością. Ponad to macadamia stanowi optymalny składnik, jeżeli zależy nam na zwiększeniu sprawności układu mięśniowego. Wysoką kaloryczność rekompensują też antynowotworowe właściwości wynikające z obecności licznych minerałów, takich jak wapń, fosfor, magnez czy potas, a także witaminy A i E. Ta ostatnia odpowiada także za poprawę kondycji skóry.

Orzechy macadamia Wartość odżywcza/100g RDA
Wartość energetyczna 741 kcal
Białko 8,0 g
Węglowodany 13,0 g
Tłuszcze 72,0 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 11,0 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 58,0 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 4,0 g
Błonnik 3,0 g
Sód 0,0 mg
Wapń 70,0 mg 9%
Magnez 125,00 mg 33%
Fosfor 190,00 mg 27%
Żelazo 3,5 mg 25%
Cynk 1,3 mg 13%
Witamina B1 0,7 mg 64%
Witamina B2 0,1 mg 7%
Witamina B3 2,1 mg 13%
Witamina E 0,5 mg 4%
Kwas foliowy 11, 00 mcg 6%

orzechy macadamia

Co ważne, orzechy te są produktem bezglutenowym, a zatem mogą być składnikiem diety także u osób cierpiących na celiakię czy alergie pokarmowe. Olej z orzechów macadamia wykorzystuje się natomiast nie tylko w przemyśle spożywczym, ale i w kosmetyce – m.in. do pielęgnacji cery przesuszonej, narażonej na nadmierne złuszczanie bądź dojrzałej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Wpisz swoje imię