Rodzaje pieców do pizzy w restauracji

Najważniejszy element wyposażenia każdej pizzerii i włoskiej restauracji to bez wątpienia piec do pizzy. W dużym stopniu decyduje on o smaku i aromacie pizzy, stopniu wypieczenia i chrupkości. Do wyboru jest wiele rodzajów pieców – podpowiadamy, jak wybrać odpowiedni do swoich potrzeb, na co zwrócić uwagę przy zakupie itd. Skorzystaj z naszych porad.

Aby wybrać najlepszy piec do pizzy dla danego lokalu, przede wszystkim trzeba określić swoje potrzeby i oczekiwania. Wiele zależy od wielkości, charakteru i sztuk wydawanej codziennie pizzy. Mają różne wielkości, różnią się funkcjami i wydajnością. Poniżej szczegóły.

Jaki piec do pizzy? Określ rodzaj zasilania

Przede wszystkim ważną kwestią jest rodzaj zasilania pieca – w sprzedaży są głównie piece elektryczne i gazowe, ale także opalane drewnem. Piec do pizzy elektryczny jest tańszy, ale sprawdzi się głównie w mniejszych lokalach. Do jego zalet zaliczamy też łatwą obsługę, możliwość precyzyjnego ustawienia temperatury, mniejszy rozmiar i funkcje dodatkowe. Co więcej, w razie rozwoju działalności można będzie go rozbudować.

Z kolei piec do pizzy gazowy wiąże się z większym wydatkiem, ale jest to dobra inwestycja. Intensywna eksploatacja sprawia, że takie urządzenie jest jednak bardziej ekonomiczne. Zwykle jest on wybierany do dużych wyspecjalizowanych lokali, m.in. klasycznych pizzerii.

Wielkość pieca do pizzy

Jakiej wielkości piec będzie optymalny do danego lokalu? To zależy od metrażu i ilości miejsca do zagospodarowania. Trzeba pamiętać, że wyposażenie obejmie także inne sprzęty, poza tym należy zapewnić pracownikom warunki do komfortowej pracy. Podczas wyboru pieca trzeba też wziąć pod uwagę, czy serwowana będzie w nim jedynie pizza, czy będzie jednym z wielu dań do wyboru.

Odpowiedz sobie na szereg ważnych pytań. Czy oferujesz także opcję dowozu? Współpracujesz z innymi portali, które zapewniają Ci zysk? (jak serwisy służące do zamawiania jedzenia online lub portale do zakupów grupowych).

W przypadku restauracji włoskiej może okazać się, że wystarczający będzie piec do pizzy z jedną komorą, ale w typowej pizzerii piec będzie najważniejszy i warto wybrać model z dwoma lub trzema komorami. W ten sposób skrócisz czas oczekiwania gości na zamówione danie, a także sprawisz, że praca w kuchni będzie przebiegała sprawniej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Wpisz swoje imię